czwartek, 30 marca 2017

Burger Juicy Lucy

JUICY LUCY
Zdjęcie / Facebook
Rodzaj cheeseburgera wytwarzanego z mielonego mięsa wołowego, sera i dodatków (cebula, ogórek, sałata). Jednak w odróżnieniu od klasycznego cheeseburgera ser nie trafia na warstwę mięsa lecz do jego środka (musi być szczelnie „zamknięty” w mięsie i nie ma prawa wyciekać na zewnątrz podczas smażenia). W czasie obróbki termicznej ser się topi, przez co tekstura mięsa jest bardziej soczysta.

Pochodzenie
Juicy Lucy pochodzi z Minneapolis - największego miasta amerykańskiego stanu Minnesota. Trudno dziś jednak rozstrzygnąć spór, kto tak naprawdę jako pierwszy przyrządził burgera, gdyż prawo do tego uzurpują sobie dwa bary z Minneapolis, położone w dodatku na tej samej ulicy (Cedar Avenue). Co ciekawe, działają do dziś. 

W obu barach burgery są prawie takie same, a różni je ….jedna litera w nazwie i rodzaj sera stanowiącego nadzienie. 5-8 Club serwuje potrawę pod nazwą Juicy Lucy (reklamując się hasłem „Gdy pisownia jest prawdziwa to i danie jest prawdziwe”) i faszerując mięso trzema gatunkami sera (do wyboru pleśniowy, z pieprzem lub szwajcarski). Położony 5 kilometrów dalej Matt's Bar podaje Jucy Lucy wypełniony tylko jednym gatunkiem sera (oczywiście miejscowy ser amerykański), a jego pracownicy przekonują, że „kupując burgera z prawidłowo zapisaną nazwą kupujesz podróbkę”.

Jedno jest pewne - pierwsze burgery zaserwowano około 1950 roku. Spór bierze się prawdopodobnie stąd, że oficjalnie po raz pierwszy pojawiły się w menu Matt's Bar jako Jucy Lucy i bez wątpienia dlatego dziś pracownicy tego baru twierdzą, że tylko ich burger jest prawdziwy. Niebagatelny argument po ich stronie pojawił się 2014 roku, kiedy Matt's Bar odwiedził Barack Obama zamawiając Jucy Lucy (pytanie czy prezydent USA zdawał sobie sprawę z ciągnącego się od ponad pół wieku konfliktu).

Odmiany
Dziś ten rodzaj burgera serwowany jest głównie w barach i restauracjach w Minneapolis. Ale trafił także do innych części Stanów Zjednoczonych, gdzie moglibyście go zjeść w wersji nieco zmodyfikowanej, zwykle z różnymi dodatkami. I tak Juicy Blucy wypełniony jest serem pleśniowym, a Cajun Lucy zawiera dodatkowo papryczki jalapeno.

Wartość kaloryczna
600 kcal (2512 kJ)

Cena (stan na marzec 2017)
Matt's Bar (7.25 $) / Strona / Facebook /
5-8 Club (8.99 $) / Strona / Facebook /

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz