niedziela, 1 maja 2016

Encyklopedia kulinarna - G

GALETTES BRETONNES - naleśniki wyrabiane z mąki gryczanej i w odróżnieniu od naleśników z mąki pszennej serwowanych zwykle na słodko naleśniki bretońskie jada się na słono. Popularne są oczywiście w Bretanii oraz w Normandii. Nadzienie jest zwykle zależne od gustu przyrządzającego - można je podawać z mięsem, z serem, z rybami, czy z warzywami. Chyba najpopularniejsze są te z sadzonym jajkiem, serem i szynką. W Dolnej Bretanii określeniem galettes bretonnes nazywa się też kruche maślane ciasteczka.

GRISSINI - rodzaj włoskiego pieczywa wypiekanego w postaci wąskich paluszków. Niektóre źródła podają, że pochodzi aż z XIV wieku z okolic Turynu, inne datują je na drugą połowę wieku XVII. Wyrabiane z ciasta drożdżowego grissini zwykle podawane są w restauracjach jako przekąska lub dodatek do zup. Niekiedy z dodatkiem szynki, sosu czosnkowego lub parmezanu. Bywają też przygotowywane na słodko z cukrem i cynamonem. Popularne są głównie w krajach śródziemnomorskich (Grecja, Włochy, Hiszpania).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz